Kávy existuje hned několik druhů. Základní je arabica a robusta, které se dají koupit zvlášť a nebo jako směs. Oba druhy kávy jsou velice dobré, a můžete se spolehnout na to, že když narazíte na dobrou pražírnu, na kávě si konečně pochutnáte. Největší vliv na její chuť a vůni má právě pražení, a díky tomu že téměř v každém větším městě už pražírnu najdete, si můžete dopřát opravdu dobrou kávu. Nejen co se týče chuti, ale i co se týče kvality. Dopřejte si něco lepšího než je dlouho namletá obyčejná káva za pár korun.

hrnek kávy

Běžná zrnková káva se sklidí, a poté se suší. Nakonec se upraží. Pokud ten kdo kávu praží chce trochu jinou chuť a chce oslovit větší okruh zájemců, je ideální přidat k zrnkům třeba čokoládu nebo koření, díky čemuž káva dostane jedinečnou chuť. Mnohé pražírny nabízí i limitované edice svých káv, tak proč ji neochutnat? Pokud máte rádi třeba espresso tonic, bude se na něj hodit spíše letní káva. K vánočním pohádkám vám zase bude chutnat spíše káva s kořením.

zvíře cibetka

Královna kávy
Existuje ale ještě jedna káva, která je považovaná na celém světě za tu nej. Je to cibetková káva, která má svůj specifický postup výroby. Cibetková je proto, že nezralá zrnka pojídají tito malí savci, kteří ji ale nestráví a vyloučí je ven obohacená o chuť jejich trávicích enzymů. Právě díky tomu má výsledná káva tak zvláštní a vyhledávanou chuť. Káva se precizně vybere a vymyje, a po sušení se taktéž praží. Někteří lidé si ji nemohou vynachválit, ale někteří se jí vyhýbají právě proto, že je cibetka pojídá a pak vyloučí.

Kdo si ale chce dopřát opravdu jedinečný zážitek z pití kávy, je tato káva ta pravá. Zkuste tuto velice drahou, ale též zajímavou kávu, která se špatně shání. Její cena je vysoká, ale může to být krásný dárek pro někoho, kdo kávu miluje, a kdo si rád dá něco speciálního, co se nevidí často.