Snad každý v dětství miloval chleba s marmeládou od maminky nebo od babičky a možná si ho dodnes každé ráno dopřáváte k snídani. A není divu, vždyť marmelád je takových druhů, že si mezi nimi každý najde tu pravou. Od meruňkové po třešňovou nebo třeba s exotickým nádechem citrusů. A co víc, použití se meze nekladou, a tak jsou nezbytnou součástí mnoha koláčů a dezertů.
Položili jste si ale někdy otázku, kolik cukru se asi ve vaší marmeládě skrývá? Já ano. A byla jsem nepříjemně překvapená. Většina marmelád, které běžně koupíte v obchodě, totiž ovoce obsahuje v lepším případě asi z poloviny, v horším případě o něj sotva zavadila. A co je tedy ten zbytek? Cukr, želírovací látky, další cukr a někdy i barviva a různé konzervanty. Želírovací prostředky jsou k výrobě marmelád určitě třeba, lepší je však sáhnout po těch přírodních, jako je například agar nebo citrusový pektin. Cukru je ale běžně v ovoci dostatek a není tedy třeba marmelády bůhvíjak doslazovat. Ideálně vůbec. Věděli jste třeba, že na cukru dle výzkumů vzniká podobná závislost jako na heroinu?
Možná si teď říkáte, že je to malinko přehnané. Ano, trocha cukru jednou za čas určitě neuškodí. S jeho konzumací byste to ale neměli nijak přehánět a bohužel se skrývá i tam, kde byste ho vůbec nečekali. Kromě závislosti si pak kvůli nadměrné konzumaci cukru můžete vypěstovat i nemoci typu cukrovka, problémy kardiovaskulární soustavy, obezitu, Alzheimerovu chorobu nebo různé záněty, které se projeví bolestí kloubů. Navíc narušuje střevní mikrobiom a ten je podle nejnovějších zjištění důležitý nejen pro fyzické zdraví, ale i pro to duševní.
A teď ta dobrá zpráva: bez cukru si lze pochutnat skoro na všem a marmeláda není žádná výjimka. I bez něj budou dostatečně sladké nebo je lze dosladit nějakou ovocnou šťávou. Skvělý výběr marmelád bez cukru najdete třeba na internetu nebo ve zdravých výživách, ideálně vybírejte ty v bio kvalitě a vyhněte se tak i dalším škodlivinám, jako jsou třeba pesticidy nebo umělá aromata. Kvalita je zárukou dobré chuti a tak nezbývá než popřát: Bon appétit!